Kapitälband kan vara en sorglig bit polyester, ett rustikt band som håller boken samman och/eller ett praktfullt silkesbroderi. Här nedan följer ett litet urval från den uppsjö av varianter.
Från vänster: 1) Fyrkantigt skinnkapitäl. 2) Tysk variant. 3)Schackrutefranzkt. 4) Spegelvänt franskt. 5) Italienskt renässanskapitäl. 6) Koptiskt (400-talet) 7) Textilt 8) Spegelvänt franskt. 9) Arabiskt 10) Senmedeltida blandteknik 11) Fransk teknik men med kärna av pergament.
Nummer 10 och 6 visar på hur kapitälband historiskt sett hade en funktion, då de var fastsydda/vävda i pärmarna och hjälpte till att hålla ihop bokens pärmar och block.
Nummer 1, det fyrkantiga skinnkapitälet är ett tacksamt kapitäl då det är lätt att göra och blir mycket dekorativt i sin enkelhet. Det krävs endast en kvadratiskt tillskuren skinnremsa och ett bit skinn nerskärpt till 0.3 mm tjocklek för att tillverka.
Nummer 7, det textila, är tillverkat mer eller mindre på samma sätt, men det är istället ett band som man klätt en tråd med.
Nummer 3, 4, 8 och 11 är franska kapitälband, där du har två pappersbaguetter (du rullar fuktigt papper till hårda stänger som sedan böjs till efter bokens form) som du stickar kapitälet emellan. De franska har närmast snittet en knutrad, känd för att ställa till problem, särskilt för perfektionisten, då det är svårt att få den helt jämn.
onsdag 25 maj 2011
tisdag 17 maj 2011
Liten uppdatering
Ett stort tack till hela Skåne för våra fina dagar i Landskrona!
Bilder och längre rapport kommer senare.
Nu har vi några dagar att hämta andan innan utställningen ska hämtas och transporteras till Björkberget och Naturum. Det kommer bli svettigt att få upp allt och samtidigt ha avslutning och utflyttning på skolan men energin är inte riktigt slut än. Fantastiskt kul ska det bli också.
Hoppas vi ses på vår vernissage!
Bilder och längre rapport kommer senare.
Nu har vi några dagar att hämta andan innan utställningen ska hämtas och transporteras till Björkberget och Naturum. Det kommer bli svettigt att få upp allt och samtidigt ha avslutning och utflyttning på skolan men energin är inte riktigt slut än. Fantastiskt kul ska det bli också.
Hoppas vi ses på vår vernissage!
söndag 1 maj 2011
Kuriosa
Uranographia 1801
Den från vår stjärnhimmel nu försvunna stjärnbilden Katten (Felis) som skapades 1799 av astronomen Joseph Jérôme Lefrançais de Lalande. Han lär ha sagt:
"Jag älskar katter väldigt mycket. Jag ska låta gravera in den här bilden på stjärnkartan. Den stjärnbeströdda himlen har tröttat ut mig tillräckligt under mitt liv så nu har jag rätt att få ha lite skoj"
lördag 30 april 2011
Stressigt värre
Roliga skinn; ovan ett silvrigt och nedan ett fiskskinn
Vi försöker nu desperat avsluta alla våra utställningsobjekt utan att bli galna; i verkstaden haglar svordomarna betydligt oftare än vanligt. Tur att man kan ta en kopp kaffe och varva ner lite då och då iallafall.P.S. Vi ska skärpa oss och bli bättre på att uppdatera här också, ni kan se fram emot en liten redogörelse om olika typer av kapitälband snarast! D.S.
torsdag 14 april 2011
söndag 10 april 2011
Falska upphöjda bind
Falska bind monteras på lösryggen (ryggbiten på boken gjord av tunnare papp än pärmarna) i linje med de bind boken häftades på (bindgarnet som är nerklistrat i solfjädrar skymtas på bokens pärm) De falska binden består vanligen av två skinnbitar som limmas ihop och får torka innan de skärs till mm-breda remsor.
De äkta binden syns också på ryggen, men de är bindgarnet som boken häftats på. Vid äkta bind är bindgarnet betydligt grövre än vanligt då man i detta fall vill att det ska synas, medan man vanligtvis inte vill att de ska framträda överhuvudtaget. Böcker med äkta bind saknar i regel lösrygg, och boken kläs med skinn direkt på ryggen (fast rygg) Tyvärr blir det mycket slitningar på skinnet på böcker med fast rygg, och när de åldras faller ofta skinnet på ryggen av i bitar.
tisdag 29 mars 2011
Arbetet fortskrider...
För att inte förta framtida vernissager men ändå visa lite bilder från verkstaden så följer här mest detaljer av olika böcker och askar. Somligt har inte ens med utställningen att göra. Annat är kuriosa. Håll till godo!
Detalj (Cecilia) |
Detalj (Veronica) |
Varmlim i glas. Varmlimmet måste värmas innan det går att användas, i detta fall i en mikrovågsugn. Tradionellt så används en limpanna som sprider sin karakteristiska lukt över verkstaden. |
Detalj, snitt (Per) |
Detalj, guldsnitt och pågående franskt kapitäl (Erik) |
Detalj, orientalisk häftning på band (Veronica) |
Detalj (Alba) |
Detalj, Anton |
Låda (Stephanie) |
måndag 28 mars 2011
Färgat snitt
Att färga snittet är ett mycket enkelt sätt att piffa till bokblocket på.
Man börjar med att skära eller hyvla huvud, fot o framsnitt, därefter spänner du fast bokblocket hårt i en press (har du inte spänt ordentligt kommer färgen gå in på sidorna)
Efter det är det bara att blanda till lämplig kulör att pensla på i ett jämnt lager!
Pågående arbete - Cecilia
Överst ett skinn som skärpts o är klart för att sättas på på boken,
bilden under är en närbild på en ask.
fredag 25 mars 2011
Bokens anatomi
För att underlätta läsandet av framtida inlägg så kan det vara på sin plats med en kort terminologi.
Boken står som synes med foten nedåt och huvudet uppåt. Ibland kallas foten svans. |
1. Öra, en nedfasning av pärmens hörn närmast ryggen.
2. Upphöjda bind, dessa kan vara äkta eller falska. Boken ovan har falska upphöjda bind. Skillnaden mellan äkta och falska bind kommer möjligen, om Gud tillåter, att utredas senare. Hur många bind och avstånden sinsemellan avgörs av den goda smaken, och/eller konventioner.
1. Försättsblad finns i en uppsjö varianter och avarter. De är kort sagt ett skydd för bokblocket, kan vara dekorativa och/eller funktionella.
2. Stukning, skinn som går över bokens kapitälband (se nedan), gärna i samma tjocklek som pärmarna.
3. Kapitälband, är nuförtiden mest dekorativa. På bilden ovan ser vi ett ett handstickat franskt kapitäl. Kapitälband finns i en rad varianter, franska, tyska, italienska för att nämna några. Bildbonanza med vår samlade kapitälproduktion utlovas framöver.
4. Ståkant kallas pärmens kant.
1. Formering, den bit av pärmen som kommer utanför bokblocket. En bok kan också sakna formering, men behöver för den sakens skull inte vara formlös. Boken ovan har en formering på cirka 2,5-3mm, vilket kan uppskattas vara en medianformering i verkstaden. Men til syvende og sidst beror formeringens storlek på bokens storlek.
2. Snitt kallas bokblockets synliga sidor. I detta fall ett framsnitt. Snitten kan behandlas på olika sätt. Ett praktfullt snitt kan vara förgyllt, men det kan också vara ohyvlat eller hyvlat, vaxat eller marmorerat, sprängt eller målat med en pastoral vy.
torsdag 24 mars 2011
Några av våra mest använda verktyg
5-7 Saxar i varierande storlekar och för olika användningsområden.
8 Tång, modell mindre. Används med fördel då ett kapitälband ska klippas i dess ändar.
9 Mikrometern mäter tjockleken på material, kan vara angenämt då det handlar om tiondels millimetrar.
10 Fotvinkeln, för den som är vän av den raka vinkeln.
11-13 Linjaler av varierande storlekar och material. Används framförallt för att skära rakt.
14 Brytbladskniven får ständigt nya användningsområden.
15-16 Skalpeller med varierande form på bladen, som förövrigt är löstagbara, vilket drastiskt minskar nödvändigheten av två handtag (om de inte av en händelse skulle ha olika storlekar).
17 Vattenpenna (kan även fyllas med annat, exempelvis sprit), har lite olika användningsområden. Om ett papper ska rivas, förslagsvis ett japanpapper, så har det som bekant sämre rivstyrka om det är fuktigt.
18 Pincettens användningsområde är litet.
19 En passare är utmärkt för att föra över ett visst avstånd från exempelvis pärm A till pärm B.
20 Sylen används som bekant till att göra hål. Exempelvis i en pärm eller i mitten av ett lägg.
21 Bokbindarkniv
22-23 Skärpknivar finns med lite olika utseenden. Somliga föredrar franska(23), andra tyska(22). Funktionen är dock densamma, den används för att skärpa skinn, det vill säga att ett skinn skärs tunt på valda ställen.
24-25 Penslar av varierande storlek. En större pensel kommer till sin rätt då en större yta kanske ska limmas, den fattas då som om du ristar med en kniv.
26 Borsten på bilden används för att skava binden, det vill säga att en tråd eller garn skavs ut för att kunna ligga slätt mot en yta (ofta en pärm).
27 Lady Gaga; det mest omvälvande som hänt världen sen meteoritnedslaget i Siljan :P
Välkomna!
Här kan du följa vårt arbete med utställningen samt lära dig mer om bokbinderi och kosmos :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)