Kapitälband kan vara en sorglig bit polyester, ett rustikt band som håller boken samman och/eller ett praktfullt silkesbroderi. Här nedan följer ett litet urval från den uppsjö av varianter.
Från vänster: 1) Fyrkantigt skinnkapitäl. 2) Tysk variant. 3)Schackrutefranzkt. 4) Spegelvänt franskt. 5) Italienskt renässanskapitäl. 6) Koptiskt (400-talet) 7) Textilt 8) Spegelvänt franskt. 9) Arabiskt 10) Senmedeltida blandteknik 11) Fransk teknik men med kärna av pergament.
Nummer 10 och 6 visar på hur kapitälband historiskt sett hade en funktion, då de var fastsydda/vävda i pärmarna och hjälpte till att hålla ihop bokens pärmar och block.
Nummer 1, det fyrkantiga skinnkapitälet är ett tacksamt kapitäl då det är lätt att göra och blir mycket dekorativt i sin enkelhet. Det krävs endast en kvadratiskt tillskuren skinnremsa och ett bit skinn nerskärpt till 0.3 mm tjocklek för att tillverka.
Nummer 7, det textila, är tillverkat mer eller mindre på samma sätt, men det är istället ett band som man klätt en tråd med.
Nummer 3, 4, 8 och 11 är franska kapitälband, där du har två pappersbaguetter (du rullar fuktigt papper till hårda stänger som sedan böjs till efter bokens form) som du stickar kapitälet emellan. De franska har närmast snittet en knutrad, känd för att ställa till problem, särskilt för perfektionisten, då det är svårt att få den helt jämn.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar